Blue zone menu: zwarte bonensoep uit Nicoya, Costa Rica

Wie aan gezond en lang leven denkt, komt vroeg of laat in Nicoya terecht: een zonovergoten schiereiland in Costa Rica waar opvallend veel mensen de 90 en zelfs 100 jaar halen. Hun geheim? Eenvoudig eten, sterk geworteld in de natuur én in de gemeenschap.

Vandaag nemen we je mee naar deze Latijns-Amerikaanse Blue Zone met een klassiek gerecht: zwarte bonensoep. Licht, voedzaam en perfect voor een gezellige maaltijd met familie of buren.

Waarom Nicoya een Blue Zone is

De inwoners van Nicoya onderscheiden zich door:

  • Een dieet rijk aan bonen, mais en rijst – de zogenaamde Meso-Amerikaanse drie-eenheid.

  • Een sterke band met de natuur: dagelijks werken in de tuin of op het land.

  • Duidelijk doel in het leven (plan de vida), dat mensen motiveert actief te blijven.

  • Intensieve sociale netwerken en steun uit de gemeenschap.

  • Veel tijd buiten in

  •  zonlicht – een natuurlijke bron van vitamine D.

Wat is zwarte bonensoep?

In Costa Rica staat zwarte bonensoep, of sopa negra, vrijwel dagelijks op tafel. Het is voedzaam, goedkoop en eenvoudig te bereiden. Bonen leveren eiwitten en vezels, terwijl koriander, knoflook en ui zorgen voor een frisse, aromatische smaak.

Recept: Sopa Negra (voor 4 personen)

Ingrediënten:

  • 250 g gedroogde zwarte bonen (of 2 blikken, afgespoeld)

  • 1 ui, fijngesneden

  • 2 tenen knoflook, geplet

  • 1 rode paprika, in blokjes

  • 1 wortel, in blokjes

  • 1 laurierblad

  • Handvol verse koriander

  • 1 liter groentebouillon

  • 4 eieren (optioneel)

  • Zout en peper naar smaak

 

Bereiding:

  1. Als je gedroogde bonen gebruikt: laat ze een nacht weken en kook tot ze gaar zijn.

  2. Fruit ui, knoflook, paprika en wortel in een pan met een scheutje olijfolie.

  3. Voeg de bonen, bouillon en laurier toe. Laat 20 minuten zacht koken.

  4. Pureer de helft van de soep voor een romige structuur en meng dit terug in de pan.

  5. Breek voor serveren eventueel een ei per persoon in de soep en pocheer 5 minuten.

  6. Garneer met

  7. verse koriander en serveer warm.

 

Waarom dit gerecht zo goed voor je is

  • Plantaardig en voedzaam: rijk aan eiwitten, vezels en antioxidanten.

  • Goedkoop en eenvoudig: een gerecht dat laat zien dat gezond eten niet duur hoeft te zijn.

  • Sociaal en deelbaar: soep wordt vaak in een grote pan gemaakt en gedeeld met familie of buren.

  • Volledig in de geest van Nicoya: simpel, voedzaam en met aandacht bereid.

 

Met deze soep haal je een stukje Costa Rica naar je eigen keuken. Het nodigt uit om samen te eten, rustig te genieten en de dag even los te laten. Precies zoals de bewoners van Nicoya dat doen.

Misschien is dit ook wat voor jou?

Heb jij een tip of een leuk nieuwtje? Mail de redactie!