Bij Groenoord Zorgt begrijpen we dat elk individu een eigen kleurrijk verhaal heeft. Wij zijn ervan overtuigd dat wanneer iedereen zichzelf durft te zijn, het leven naarmate we ouder worden alleen maar rijker en levendiger kan worden. Het is juist een fase waarin jij kunt schitteren als nooit tevoren.
Op deze pagina nodigen we je uit om de verhalen te ontdekken van enkele buitengewone individuen die het levende bewijs zijn dat ouder worden synoniem kan staan voor een leven vol vitaliteit en levenslust. Zij staan bij ons niet alleen bekend als onze cliënten, maar als volwaardig, uniek mens. Heb jij hen op onze peurbak gespot?
Video PeurbakkentochtParadijsvogels hebben kenmerken die we terugzien bij inwoners van blue zones. Blue zones zijn vijf gebieden op de wereld waar mensen in goede gezondheid ouder dan negentig of zelfs honderd jaar worden! Drie pijlers zijn hierbij belangrijk: gezondheid, zingeving en relaties met anderen. Het is onze missie om de eerste blue zone van Nederland in Leiden te creëren! Meer weten over onze missie? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van IMOA.
Tussen de interviews met onze paradijsvogels door vind je gezonde recepten, artikelen over actief blijven en de activiteiten agenda met tips over leuke uitjes om samen te doen.
Als kind was mevrouw Knufman de helft van het jaar ziek en vermaakte zij zichzelf door te tekenen. Haar ouders ontdekten toen haar talent. Op het HBS (later HAVO/VWO) kreeg zij een tekendocent die haar adviseerde om naar de academie te gaan. Mevrouw Knufman was 25 jaar lang docent tekenen en handvaardigheid op een kleine MBO school. Daarnaast schildert zij tot op de dag van vandaag prachtige portretten in opdracht.
Mevrouw Knufman (80 jaar) Lees hier het interviewHet dieet in blue zones bestaat uit een overvloed aan groenten, fruit, bonen, volle granen, noten en zaden. Deze voedingsmiddelen zitten boordevol essentiële voedingsstoffen, antioxidanten en vezels, die kunnen bijdragen aan een gezond en lang leven. Door de nadruk te leggen op plantaardige voeding, verminderen zij het gebruik van vlees en bewerkte voedingsmiddelen.
Een ander belangrijk aspect van de eetgewoonten in blue zones is matiging. Mensen eten tot ze ongeveer 80% vol zijn, wat bekend staat als “Hara Hachi Bu” in Okinawa. Door minder te eten dan we eigenlijk zouden kunnen, vermijden zij overeten en handhaven zij een gezond lichaamsgewicht. Dit draagt bij aan hun algehele gezondheid en welzijn.
Meneer Lindblad is geboren in Zweden en woont nu ruim 50 jaar in Nederland, waarvan 45 in Leiden. Hij was docent geschiedenis aan de Universiteit, op de letteren faculteit (nu geesteswetenschappen) en de laatste 15 jaar ook aan de faculteit van Indonesische cultuur.
Meneer Lindblad (73 jaar) Lees hier het interviewIn blue zones zijn fysieke activiteiten een integraal onderdeel van het dagelijks leven. Mensen zijn vaak betrokken bij activiteiten zoals tuinieren, wandelen, traplopen en werken in de buitenlucht. Deze activiteiten houden hen actief en in beweging gedurende de dag, waardoor zij profiteren van de vele voordelen van regelmatige lichaamsbeweging.
Deze vormen van lichaamsbeweging zijn vaak ingebed in de dagelijkse routine en zijn geen resultaat van gestructureerde workouts in sportscholen. In plaats daarvan vertrouwen mensen op natuurlijke beweging, zoals wandelen naar hun bestemmingen, werken in hun tuinen en deelnemen aan traditionele activiteiten die fysieke inspanning vereisen.
Mevrouw van Lienen is een echte Leidenaar. Zij heeft dan ook heel wat jaren lesgegeven in deze stad. Maar eigenlijk had ze het veel meer naar haar zin op een school voor speciaal onderwijs in Amsterdam. Het bracht haar zoveel uitdagingen, dat het regulier onderwijs in vergelijking eigenlijk maar saai was.
Mevrouw van Lienen (85 jaar) Lees hier het interviewEen opmerkelijk aspect van de sociale structuur in blue zones is de nadruk op intergenerationele relaties. Oudere generaties worden gewaardeerd en gerespecteerd, en zij spelen een actieve rol in de gemeenschap. Deze sterke familiebanden bieden steun, zorgen voor een gevoel van betekenis en geven een gevoel van verbondenheid.
Naast familiebanden hechten mensen in blue zones ook veel belang aan sociale interactie met vrienden en gemeenschappen. Zij komen regelmatig samen om te delen, te lachen, te dansen en te vieren. Dit bevordert een gevoel van verbondenheid en draagt bij aan het welzijn van individuen.
Mevrouw Daleman heeft heel wat tegenslagen in haar leven gekend, toch blijft zij een zeer vriendelijk en positief persoon. Onder haar vrienden staat zij ook bekend als degene met een goede dosis humor.
Mevrouw Daleman (75 jaar) Lees hier het interview