“Als ik iets niet weet, dan zoek ik het gewoon op online. Geweldig.”

Mevrouw van Lienen (85) is een echte Leidenaar. Zij heeft dan ook heel wat jaren lesgegeven in deze stad. Maar eigenlijk had ze het veel meer naar haar zin op een school voor speciaal onderwijs in Amsterdam. Het bracht haar zoveel uitdagingen, dat het regulier onderwijs in vergelijking eigenlijk maar saai was.

Wat maakt jou uniek?

Dat ik zo taai ben. Dat zegt mijn jongste zoon altijd. Ik heb maandenlang voor mijn man gezorgd. Hij is april dit jaar overleden door vasculaire dementie. Ik denk dat ik mijn taaiheid heb meegekregen vanuit werken in het onderwijs. Ik heb in Amsterdam in het speciaal onderwijs gewerkt. Pientere jongens, maar moeilijk opvoedbaar. Ik vond dat geweldig, een uitdaging.

Wat zou je nog willen leren?

Ze zeggen weleens dat je een vreemde taal moet leren als je al ouder bent. Ik heb in het verleden wel Russisch geleerd omdat mijn zoon met een Russische vrouw is getrouwd. Maar nu? Ik denk dat ik graag zou willen leren loslaten, minder zorgen maken. In de aanloop naar bepaalde gebeurtenissen maak ik mijzelf vaak onnodig druk, blijkt achteraf.

Wat doe jij om je geest fit te houden? Daag je jezelf nog weleens geestelijk uit?

Jazeker. Ik ga nog regelmatig naar het theater, ook met mijn kleinkinderen. En naar klassieke concerten. Daarnaast lees ik altijd uitgebreid de NRC krant. Voordat mijn man overleed las ik hem hier altijd uit voor, en ik las ook voor uit boeken.

Waar zou jij meer tijd aan willen besteden?

Eerlijk gezegd heb ik voldoende tijd voor de dingen die ik wil doen en de mensen die ik graag zie.  

Wat zijn je hobby’s?

Het theater bezoeken. En zelf toneelspelen! Dit heb ik vroeger veel gedaan, echt op grotere podia. Vrij recent werd ik uit het publiek gekozen bij een interactief toneelstuk, dat was erg leuk. En samen met de kleinkinderen en schoolkinderen bedachten we altijd toneelstukken.

Hoe makkelijk is het om mee te komen in een steeds sneller veranderende samenleving?

Ik moet zeggen dat het me vrij gemakkelijk af gaat. Ik leer het dan wel van mijn zoons, maar ik leer snel. Ik vind het prettig dat je zo makkelijk contact kunt leggen en onderhouden met je mobiel. En wat bijzonder dat je alles op kunt zoeken. Als ik TV kijk en bijvoorbeeld iets wil weten over de carrière van iemand, dan ga ik gewoon naar het internet. Of als ik wil weten wat een woord betekent. Spontane vragen die in me op komen.

Misschien is dit ook wat voor jou?

Heb jij een tip of een leuk nieuwtje? Mail de redactie!

Start chat
Chat met ons
Scan de code
Miriam - Regio Coördinator
Hallo 👋
Welkom op onze website! Kunnen wij je ergens mee helpen of heb je een vraag over de diensten die wij leveren? Stel je vraag hier en we komen er zo spoedig mogelijk op terug. Op werkdagen reageren wij binnen 24 uur.