Blue Zone Menu – Quinoa salade met tahin-gember dressing

In deze blogpost delen we een heerlijk recept voor een gezonde quinoa salade met geroosterde spruitjes. Deze smaakvolle en voedzame salade is niet alleen een feest voor je smaakpapillen, maar ook goed voor je gezondheid. Of je nu al bekend bent met plantaardige maaltijden of op zoek bent naar nieuwe inspiratie, deze quinoa salade zal zeker in de smaak vallen!

Deze quinoa salade zit boordevol gezonde voordelen. Quinoa, een voedzaam graan dat rijk is aan eiwitten, is een uitstekende keuze voor een evenwichtig dieet. Het bevat alle essentiële aminozuren die je lichaam nodig heeft voor herstel en groei.

De toevoeging van geroosterde spruitjes voegt niet alleen heerlijke smaken toe, maar biedt ook tal van gezondheidsvoordelen. Spruitjes bevatten veel vezels, vitamine C, vitamine K en antioxidanten, die bijdragen aan een sterk immuunsysteem en ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Het roosteren van de spruitjes zorgt voor een knapperige textuur en een subtiele zoetheid, waardoor ze perfect samengaan met de andere ingrediënten in deze salade.

De tahini-gemberdressing is de kroon op deze salade. Tahini, gemaakt van gemalen sesamzaadjes, is een bron van gezonde vetten, eiwitten en vitamines. De toevoeging van gember geeft niet alleen een pittige smaak, maar biedt ook ontstekingsremmende eigenschappen en spijsverteringsvoordelen.

Ingrediënten (4 personen):

200 gram quinoa
500 gram spruitjes
4 eetlepels olijfolie
300 gram wortel
300 gram broccoli
2 paprika’s
1 courgette

Ingrediënten Tahini-gemberdressing:

2 eetlepels olijfolie
4 eetlepels tahini
4 theelepels mosterd
2 theelepels ahornsiroop
2 eetlepels citroensap
4 eetlepels water
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 theelepels geraspte gember
zout
peper

Instructies:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en leg een bakplaat met bakpapier klaar.
  2. Spoel de quinoa af en kook gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet even apart.
  3. Maak de spruitjes schoon en snijd ze doormidden. Leg ze op de bakplaat. Besprenkel met 2 eetlepels olijfolie, zout en peper. Bak de spruitjes ongeveer 15-20 minuten in de oven tot ze knapperig zijn.
  4. Meng in een bakje de tahini, olijfolie, citroensap, water, mosterd, ahornsiroop, fijngehakte knoflook, geraspte gember, zout en peper. Roer goed door tot een gladde dressing ontstaat.
  5. Snijd de wortel, broccoli, paprika en courgette in kleine stukjes.
    Bak kort (ongeveer 4 minuten) in een wokpan
  6. Doe de gekookte quinoa in een grote saladekom. Voeg de geroosterde spruitjes, wortel, broccoli, paprika en courgette toe.
  7. Giet de tahini-gemberdressing over de salade en meng alles goed door elkaar.

Misschien is dit ook wat voor jou?

Heb jij een tip of een leuk nieuwtje? Mail de redactie!

Start chat
Chat met ons
Scan de code
Miriam - Regio Coördinator
Hallo 👋
Welkom op onze website! Kunnen wij je ergens mee helpen of heb je een vraag over de diensten die wij leveren? Stel je vraag hier en we komen er zo spoedig mogelijk op terug. Op werkdagen reageren wij binnen 24 uur.