De gezondheidsvoordelen van Tai chi

Vorige week deelden wij een artikel met tips over hoe je zo veel mogelijk in beweging kunt blijven. Deze keer gaan we dieper in op een specifieke beweegsport die heel goed is voor ouderen: Tai chi.

Tai chi komt oorspronkelijk uit China en staat ook wel bekend als bewegende meditatie. De langzaam vloeiende bewegingen van deze sport kunnen tot op hoge leeftijd worden uitgevoerd en hebben veel gezondheidsvoordelen. Wij zetten ze voor je op een rijtje:

Balans
Tai chi werkt uitstekend ter valpreventie omdat er veel aandacht wordt besteed aan balans. Daarnaast worden de beenspieren sterker door de oefeningen die over het algemeen met gebogen knieën worden gedaan. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat ouderen die Tai chi beoefenen minder vaak vallen.

Bloedsomloop & gewrichten
Tai chi stimuleert de bloedsomloop waardoor ouderen minder last van koude handen en voeten hebben. Daarnaast neemt de soepelheid van de gewrichten toe.

Kalme geest
Een ander belangrijk element in Tai chi is de aandacht voor een kalme geest. Tai chi is daarom ook heel geschikt voor mensen met dementie. De langzame en herhaalde bewegingen die bij Tai chi horen hoef je niet hard bij na te denken. Mensen met dementie doen de oefeningen vaak vanzelf na. De bewegingen zorgen voor ontspanning en rust en verbeteren zelfs de stemming.

Twijfel je of Tai chi iets voor jou is? Bij de meeste scholen is het mogelijk een gratis proefles bij te wonen en kunnen ze je alles vertellen over Tai chi voor ouderen.

Misschien is dit ook wat voor jou?

Heb jij een tip of een leuk nieuwtje? Mail de redactie!

Start chat
Chat met ons
Scan de code
Miriam - Regio Coördinator
Hallo 👋
Welkom op onze website! Kunnen wij je ergens mee helpen of heb je een vraag over de diensten die wij leveren? Stel je vraag hier en we komen er zo spoedig mogelijk op terug. Op werkdagen reageren wij binnen 24 uur.