Wat zijn blue zones?
Blue zones zijn plekken op de wereld waar mensen opvallend gezond oud worden. Denk aan regio’s zoals Ikaria (Griekenland) en Sardinië (Italië). Het geheim? Veel beweging, een sociaal, ontspannen leven en een dieet met veel groenten, peulvruchten en gezonde vetten. Dit menu laat je de smaak en eenvoud van deze levensstijl ervaren.
Het menu
- Voorgerecht: Griekse linzensoep (Fakes)
- Hoofdgerecht: Bloemkoolsteaks met vega gehakt en tahinsaus
- Dessert: Pistachecake met honing en sinaasappel
Voorgerecht: Griekse linzensoep (Fakes)
Begin je diner met een warme kom soep. Deze klassieke Griekse soep is eenvoudig, voedzaam en barst van de smaak. Linzen vormen een rijke bron van eiwitten en vezels, terwijl verse groenten en citroen een heerlijke balans van zoet en frisheid brengen. Serveer met een stukje volkorenbrood om in de soep te dopen.
Ingrediënten (4 personen)
- 200 g groene of bruine linzen
- 1 ui, fijngehakt
- 2 wortels, in plakjes
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 tomaten, geraspt of gepureerd
- 2 el olijfolie
- 1 laurierblad
- 1 liter groentebouillon
- Sap van ½ citroen
- Zout en peper naar smaak
Bereiding
- Spoel de linzen af en kook ze 10 minuten. Giet af.
- Verhit olijfolie in een pan, fruit de ui, wortel en knoflook. Voeg de tomaten toe.
- Voeg linzen, laurierblad en bouillon toe. Laat 30 minuten zachtjes koken.
- Breng op smaak met citroensap, zout en peper. Serveer met volkorenbrood.
Hoofdgerecht: Bloemkoolsteaks met vega gehakt en tahinsaus
Bloemkool krijgt een hoofdrol in dit hartige gerecht. De steaks worden geroosterd tot ze goudbruin en licht knapperig zijn, en geserveerd met een kruidig bijgerecht van vega gehakt, wortel en spinazie. Een romige tahinsaus brengt alles samen en geeft een subtiele nootachtige smaak. Dit gerecht is niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor de smaakpapillen.
Ingrediënten (4 personen)
Bloemkoolsteaks
- 1 grote bloemkool, in plakken
- 2 el olijfolie
- 1 tl paprikapoeder, zout en peper
Gehaktvulling
- 200 g vega gehakt
- 1 ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook
- 1 wortel, geraspt
- 100 g spinazie
- 2 el tomatenpuree
- 1 tl komijn
- 1 tl oregano
Tahinsaus
- 3 el tahin
- 1 el citroensap
- 2-3 el water
Bereiding
- Bestrijk de bloemkoolplakken met olie, paprikapoeder, zout en peper. Rooster 20-25 minuten op 200°C.
- Fruit ui en knoflook in olie, voeg vega gehakt, wortel, spinazie, tomatenpuree en kruiden toe. Bak 7 minuten.
- Meng tahin, citroensap, knoflook en water tot een gladde saus.
- Serveer de steaks met de vulling en tahinsaus.
Dessert: Pistachecake met honing en sinaasappel
Geen diner is compleet zonder iets zoets. Deze pistachecake, gezoet met honing en op smaak gebracht met sinaasappel, is een kleine traktatie die dankzij de natuurlijke ingrediënten nog steeds goed past binnen een blue zone geïnspireerde leefstijl. De topping van extra honing, gehakte pistachenoten en sinaasappelrasp maakt het een feestelijke afsluiter.
Ingrediënten (8 plakjes)
- 200 g volkorenmeel
- 100 g pistachenoten
- 100 ml olijfolie
- 100 ml honing
- 2 biologische eieren
- 2 tl bakpoeder
- Sap en rasp van 1 sinaasappel
Bereiding
- Klop eieren, honing en olie luchtig. Voeg sinaasappelsap en -rasp toe.
- Meng meel, bakpoeder en zout, roer door het beslag. Voeg pistachenoten toe.
- Bak 30-35 minuten op 180°C. Garneer met honing, pistachenoten en sinaasappelrasp.
Feestelijk genieten
Dit menu combineert gezonde blue zone principes met feestelijke smaken. Perfect om samen te genieten van een avond vol goed eten, gezelligheid en inspiratie voor een gezond(er) leven! Eet smakelijk!