“Het is belangrijk om actief te blijven.”

Met de leeftijd kan het steeds moeilijker worden om actief te blijven, maar het is juist zo belangrijk voor ouderen om zichzelf fysiek en mentaal fit te houden. Mevrouw Diebels (90 jaar) is haar hele leven actief geweest en neemt deel aan ‘Bewegen voor Ouderen’. Of in haar eigen woorden ‘Stoelyoga’.

Sinds 2015 is mevrouw Diebels een paar keer per week bezig met stoelyoga en ziet zij duidelijk de voordelen voor zowel haar lichaam als haar geest. De oefeningen zijn speciaal ontworpen voor ouderen en kunnen zittend worden uitgevoerd. Hierdoor zijn ze geschikt voor mensen met beperkingen of mobiliteitsproblemen. Stoelyoga kan bijdragen aan verbetering van de flexibiliteit, het versterken van de spieren en het verbeteren van de balans. Dit kan helpen om valpartijen te voorkomen.

Een ander groot voordeel van stoelyoga is dat het de hersenen activeert. “Tijdens de oefeningen moet je ook regelmatig tellen”, vertelt mevrouw Diebels. “Hierdoor moeten je hersenen twee dingen tegelijk doen en ben je dus ook je geest aan het trainen.” Dergelijke oefeningen kunnen bijdragen aan een vermindering van cognitieve achteruitgang en het verbeteren van geheugen en concentratie.

Mevrouw Diebels merkt zelf ook de voordelen van stoelyoga. Zij voelt zich fitter en heeft het idee dat het haar helpt. Daarnaast is het ook nog eens gezellig, want zij komt onder de mensen. Zij is onderdeel van een klein groepje van 5 of 6 mensen die bijna allemaal nog vrij actief zijn. “Er zit één dame bij die zeer slecht ter been is, maar daarom is stoelyoga juist zo’n uitkomst voor haar.”

Maar het is niet alleen stoelyoga waarmee mevrouw Diebels actief blijft. Zij vertelt ook dat ze vroeger veel volleybalde (zij is zelfs 3e van Nederland geworden) en getennist heeft. Nu gaat zij in de zomer graag op stap met een duo fiets, een elektrische fiets waarbij je met z’n twee naast elkaar zit. Hierdoor blijft zij in beweging en geniet zij ook nog eens van de buitenlucht. “Ik ben ervan overtuigd dat elk verzorgingshuis deze fietsen zou moeten hebben. Het is zo heerlijk om de wind in je haren te voelen. Dat doet een mens goed.”

Misschien is dit ook wat voor jou?

Heb jij een tip of een leuk nieuwtje? Mail de redactie!

Start chat
Chat met ons
Scan de code
Haiko - Zorgcoördinator
Hallo 👋
Welkom op onze website! Kunnen wij je ergens mee helpen of heb je een vraag over de diensten die wij leveren? Stel je vraag hier en we komen er zo spoedig mogelijk op terug. Op werkdagen reageren wij binnen 24 uur.