Blue Zone Menu – Kerstdiner

It’s the most wonderful time of the year. Samen eten verbindt. Het is een manier om aandacht voor elkaar te hebben en gebeurtenissen uit je leven te bespreken, waardoor je de band met elkaar versterkt. En in de sfeervolle kerstverlichting, omringd door al je naasten, voel je deze verbinding des te meer. Zeker na de afgelopen twee jaren die in het teken stonden van de coronacrisis. Dit jaar laten we kerst weer draaien om samenzijn. Dus dek de kersttafel maar alvast. Wij hebben een heerlijk kerstmenu voor jou samengesteld!

Voorgerecht: Flespompoensoep

Er gaat toch weinig boven een warme, goedgekruide soep op een ijskoude winteravond. En dan is pompoen toch wel een van onze favorieten. Pompoen is van zichzelf namelijk al heerlijk romig.

Ingrediënten (4 personen)
400 gram flespompoen, in blokjes gesneden
2 wortels of 1 grote winterpeen, in blokjes gesneden
4 eetlepels olijfolie
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 groentebouillontablet
400 ml kokosmelk (kies Valle del Sole of Fairtrade of als ervan verzekerd wil zijn dat er geen apen worden gebruikt om de kokosnoten te plukken.)
1 tl gemalen kaneel
2 tl gemalen komijn
½ tl paprika poeder
Peper & zout naar smaak

Garnering
Geroosterd amandelschaafsel

Bereiding

  1. Halveer de pompoen en verwijder de zaden en draderige binnenkant met een lepel. Laat de schil zitten. Snijd het vruchtvlees in stukken van 4 cm. Doe hetzelfde met de wortel. Zorg ervoor dat de stukjes pompoen en wortel ongeveer even groot zijn. Dan gaart het geheel gelijkmatig.
  2. Snipper de uien en snijd de knoflook fijn.
  3. Verhit wat olijfolie in een grote pan. Voeg de gesnipperde ui en knoflook toe en fruit deze 4 minuutjes. Voeg dan de pompoen- en wortelblokjes toe en bak een paar minuten mee.
  4. Voeg dan 500ml water, het groentebouillontablet en alle kruiden toe en kook de groenten in zo’n 20 minuten zacht en gaar.
  5. Zet dan het vuur uit, voeg de kokosmelk toe en pureer het geheel met een staafmixer. Breng, als de soep mooi glad is geblend, het geheel op smaak met peper & zout.
  6. Strooi amandelschaafsel eroverheen ter garnering.

Hoofdgerecht: No Beef Wellington

Een klassiek kerstgerecht, maar dan vegan. Beef Wellington kan je ook maken zonder dat er dierlijke producten aan te pas komen. Net zo lekker en ook nog eens gezonder.

Ingrediënten (4 personen)
75 gram amandelen met rooksmaak
350 gram gesneden bietjes & rode ui
260 gram kleingehakte champignons
1 Klein gesneden paprika
600 gram Beyond Meat gehakt
Tante Fanny 270 gram vers bladerdeeg
5 gram tijm
5 gram rozemarijn
2 uien
1 el olijfolie
Plantaardige melk naar keuze

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Verwijder de blaadjes van de takjes tijm en rozemarijn. Tip: gebruik hiervoor een fijne zeef! Steek de takjes door de zeef en trek ze naar beneden er doorheen. De blaadjes blijven in de zeef liggen.
  3. Snipper de uien heel fijn. Hak de champignons heel fijn.
  4. Verhit de olie in een grote koekenpan en bak het champignongehakt ca. 3 min. op hoog vuur. Blijf bakken tot het meeste vocht verdampt is. Meng er de ui, tijm en rozemarijn door en verdeel over een bord om iets af te laten koelen.
  5. Hak de noten grof. Snijd de bietjes fijn. Meng de bietjes en de noten door het vegan gehakt en breng op smaak met peper.
  6. Rol het bladerdeeg uit op de met bakpapier beklede bakplaat en verdeel het champignonmengsel eroverheen. Maak een rol van het vegan gehakt en leg in de lengte in het midden. Laat aan de uiteinden ca. 5 cm vrij.
  7. Vouw de zijkanten naar binnen over de vulling heen. Vouw de langen kanten over de vulling en knijp de naad aan de bovenkant goed dicht.
  8. Om het mooi aan te kleden, snijd oppervlakkige diagonale lijnen van links naar rechts en andersom over het deeg, zodat er een ruitjespatroon ontstaat. Bak in 40 min. gaar in het midden van de oven.

Dessert: Chocolademousse

We toppen dit kerstdiner af met… chocolademousse op basis van avocado! Chocolademousse wordt standaard gemaakt met eieren en soms ook met boter. Maar chocolademousse zonder ei kan nét zo romig worden met deze vruchtgroente. Geen zorgen, je proeft niks van de avocado zelf. Wel heb je de voordelen dat avocado cholesterol-vrij is, bijna 20 vitamines bevat, mineralen en vezels.

Ingrediënten (4 personen)
2 eetrijpe avocado’s (ongeveer 250 gram)
50 gram cacaopoeder
50 gram pure chodolade
125 ml kokosmelk (kies Valle del Sole of Fairtrade of als ervan verzekerd wil zijn dat er geen apen worden gebruikt om de kokosnoten te plukken.)
80 ml siroop (agave of ahorn)
2 tl vanille extract
snufje zout

Garnering
Frambozen

Bereiding

  1. Smelt 50 gram pure chocolade au bain marie of in de magnetron.
  2. Verwijder de schil en de pit van de avocado’s en snijd ze in grove stukken.
  3. Voeg nu alle ingrediënten toe aan de blender en meng het tot een glad geheel.
  4. Laat in de koelkast staan tot je het gaat serveren en garneer met frambozen.

Eet smakelijk en geniet van de Feestdagen!

Misschien is dit ook wat voor jou?

Heb jij een tip of een leuk nieuwtje? Mail de redactie!

Start chat
Chat met ons
Scan de code
Miriam - Regio Coördinator
Hallo 👋
Welkom op onze website! Kunnen wij je ergens mee helpen of heb je een vraag over de diensten die wij leveren? Stel je vraag hier en we komen er zo spoedig mogelijk op terug. Op werkdagen reageren wij binnen 24 uur.