Blue zone menu: Leidse hutspot met een twist

Vandaag is het 3 oktober, de dag waarop we het Leidens Ontzet vieren. Deze historische gebeurtenis staat symbool voor de veerkracht en vastberadenheid van de Leidenaren. Traditiegetrouw eten we op deze dag hutspot, een gerecht dat nauw verbonden is met de geschiedenis van de stad. Maar wat als we dit traditionele recept eens in een nieuw, gezonder jasje steken? Groenoord Zorgt wil van Leiden een blue zone maken, waar mensen op een natuurlijke manier oud worden en vitaal blijven. In deze blogpost duiken we in de wereld van blue zones, het Leidens Ontzet én delen we een heerlijk recept voor een nieuwe versie van Leidse hutspot.

Wat zijn blue zones?

Misschien heb je weleens gehoord van blue zones – gebieden op aarde waar mensen langer, gezonder en gelukkiger leven dan waar ook ter wereld. In deze regio’s vind je opvallend veel vitale honderdplussers. Wat is hun geheim? Uit onderzoek blijkt dat de levensstijl in blue zones gekenmerkt wordt door een aantal gemeenschappelijke factoren:

  • Een dieet met veel peulvruchten, volkorengranen, groenten, fruit en noten
  • Regelmatige, natuurlijke beweging in het dagelijks leven (denk aan wandelen, tuinieren, klussen)
  • Een hechte sociale verbondenheid en sterke familiebanden
  • Een gevoel van zingeving en purpose
  • Stressreductie door middel van rust, bezinning en rituelen

Het goede nieuws? Ook jij kunt stappen zetten richting een blue zone levensstijl, ongeacht waar je woont.

Leidens Ontzet: een stukje geschiedenis

Maar eerst even terug naar Leiden en het Leidens Ontzet. In 1574 werd de stad belegerd door de Spanjaarden. Na een beleg van bijna een half jaar was de honger in de stad zo groot, dat het stadsbestuur overwoog zich over te geven. Maar op 3 oktober sloegen de geuzen een bres in de dijken rond de stad, waardoor de Spanjaarden moesten vluchten voor het wassende water. De uitgehongerde Leidenaren stortten zich op de achtergelaten etenswaren en kookten er een maaltijd van. Zo ontstond het gerecht hutspot, gemaakt van aardappels, wortelen, uien en vlees.

Vandaag de dag vieren we nog steeds het Leidens Ontzet op 3 oktober. De stad kleurt oranje, er zijn optochten, kermissen en natuurlijk eet iedereen hutspot. In het kader van een gezondere levensstijl, geven we dit traditionele recept een blue zone make-over.

Blue zone hutspot

Voor onze blue zone hutspot vervangen we de aardappels door zoete aardappels. Deze oranje knollen zitten boordevol voedingsstoffen zoals vitamine A, C en B6, kalium en vezels. Bovendien hebben ze een lage glycemische index, wat betekent dat ze de bloedsuikerspiegel stabiel houden. We voegen ook AH Terra stoofstukjes en peulvruchten toe voor smaak en een extra portie eiwitten en vezels. Het resultaat? Een voedzame variant op de klassieke Leidse hutspot. Benieuwd naar het recept? Hier komt ‘ie:

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 400 g AH Terra stoofstukjes
  • 1 kg zoete aardappels, geschild en in stukken
  • 500 g winterpeen, geschild en in stukken
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 200 g gekookte linzen (uit blik of zelf gekookt)
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl gedroogde tijm
  • Snufje nootmuskaat
  • Peper en zout naar smaak
  • Optioneel: handvol gehakte peterselie

Bereidingswijze:

  1. Kook de groenten: Kook de zoete aardappels en winterpeen in een grote pan met water en een snufje zout tot ze gaar zijn (ongeveer 20 minuten). Giet af en laat goed uitlekken.
  2. Bak de stoofstukjes: Verhit ondertussen de olijfolie in een grote pan en bak de AH Terra stoofstukjes volgens de instructies op de verpakking tot ze mooi bruin zijn. Voeg de gesnipperde uien en knoflook toe en bak tot ze zacht en doorschijnend zijn.
  3. Prak en meng: Prak de gekookte zoete aardappels, winterpeen en linzen grof met een stamper. Voeg de stoofstukjes, ui, knofluik, tijm en nootmuskaat toe en roer goed door. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Verwarm de hutspot: Verwarm de hutspot al roerend nog een paar minuten door. Garneer eventueel met wat gehakte peterselie.
  5. Serveer: Serveer de hutspot met een frisse salade en geniet van een heerlijke, gezonde maaltijd op deze historische dag!

Serveer de hutspot met een frisse salade en geniet van een heerlijke, gezonde maaltijd op deze historische dag!

Misschien is dit ook wat voor jou?

Heb jij een tip of een leuk nieuwtje? Mail de redactie!

Start chat
Chat met ons
Scan de code
Miriam - Regio Coördinator
Hallo 👋
Welkom op onze website! Kunnen wij je ergens mee helpen of heb je een vraag over de diensten die wij leveren? Stel je vraag hier en we komen er zo spoedig mogelijk op terug. Op werkdagen reageren wij binnen 24 uur.