Blue zone menu: pannenkoeken

Bij het horen van de term “blue zone” denk je wellicht niet gelijk aan pannenkoeken, maar met de onderstaande ingrediënten past dit recept prima binnen het blue zone dieet! Eens in de zoveel tijd natuurlijk.

Ongezoete sojamelk: In plaats van koemelk, gebruiken we ongezoete plantaardige melk, wat gebruikelijk is in blue zones vanwege de overwegend plantaardige voeding. Verder wordt er in blue zones zo nu en dan ook geitenmelk of schapenmelk genuttigd.
Olijfolie: Het vervangen van boter door olijfolie vermindert de inname van verzadigde vetten en bevordert het hart- en vaatstelsel, wat een kenmerk is van het mediterrane dieet dat vaak wordt geassocieerd met blue zones.
Appelciderazijn: Deze toevoeging helpt niet alleen bij het rijzen van het beslag, maar het kan ook spijsverteringsvoordelen bieden, wat cruciaal is voor een gezonde darmflora.
Volkorenmeel: Volkoren tarwemeel biedt vezels en voedingsstoffen die bijdragen aan een gezonde spijsvertering en verzadiging, waardoor overeten wordt voorkomen.
Minimale suiker: We gebruiken een minimale hoeveelheid suiker om de smaak te verbeteren zonder te veel toegevoegde suikers, wat past bij de matigingsprincipes van blue Zones.
Ahornsiroop: Als optionele topping, is ahornsiroop een natuurlijke zoetstof die in kleine hoeveelheden kan worden genoten.

Recept voor blue zone vegan pannenkoeken:

Ingrediënten (4 personen):

360 ml ongezoete plantaardige melk
50 ml olijfolie
50 gram suiker
20 ml appelciderazijn
240 gram volkorenmeel
20 gram bakpoeder
5 gram baksoda
2,5 gram zout

Garnering:

Ahornsiroop
Aardbeien
Blauwe bessen
Frambozen

Bereidingswijze:

  1. Meng in een kom de ongezoete sojamelk, 30 gram olijfolie, 30 gram suiker en 20 ml appelciderazijn.
  2. In een andere kom, meng het tarwemeel, bakpoeder, baksoda en zout.
  3. Voeg voorzichtig de droge ingrediënten toe aan de natte ingrediënten en meng tot alles net gecombineerd is. Voeg nog 20 ml olijfolie toe als het beslag te dik is.
  4. Laat het beslag 15 minuten rusten.
  5. Verhit 20 ml olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Zorg dat de olie heet genoeg is zodat een druppel water sist wanneer het de pan raakt.
  6. Schep met een opscheplepel of soeplepel beslag in de pan en bak gedurende ongeveer 5 minuten, tot de zijkanten bubbelen en het midden begint te borrelen. Draai de pannenkoek om en bak de andere kant tot deze lichtbruin is.
  7. Serveer de pannenkoeken met ahornsiroop en andere toppings naar keuze, zoals plantaardige margarine en vers fruit.

Eet smakelijk!

Misschien is dit ook wat voor jou?

Heb jij een tip of een leuk nieuwtje? Mail de redactie!

Start chat
Chat met ons
Scan de code
Miriam - Regio Coördinator
Hallo 👋
Welkom op onze website! Kunnen wij je ergens mee helpen of heb je een vraag over de diensten die wij leveren? Stel je vraag hier en we komen er zo spoedig mogelijk op terug. Op werkdagen reageren wij binnen 24 uur.