Ikigai – het geheim van een gezond en gelukkig leven

Vandaag op 1 mei wordt in veel landen de Dag van de Arbeid gevierd. We geven je een korte geschiedenisles: Tijdens het congres van de Tweede Internationale, op 21 juli 1889, werd afgesproken om internationaal op 1 mei 1890 te gaan demonstreren voor de achturige werkdag, betere arbeidsvoorwaarden en het behoud van vrede. In de jaren hierna werd de Dag van de Arbeid een jaarlijks terugkerende traditie.

Pleiten voor betere arbeidsvoorwaarden is een continu proces en naarmate we meer leren over gezondheid en geluk, passen we onze werkwijzen aan. Zo hebben veel grote organisaties in Zweden de 6-urige werkdag ingevoerd, omdat blijkt dat medewerkers dan productiever zijn en minder stress ervaren.

De laatste jaren is er in het werkleven ook steeds meer aandacht voor het vinden van je ‘Ikigai’. Dit is een Japans begrip dat staat voor ‘de reden van je bestaan’: hetgeen waar jij je bed voor uit komt en het waard is om voor te leven. Dit wordt uitgebeeld in vier componenten. Je Ikigai bevindt zich precies waar deze vier componenten van je leven elkaar overlappen.

  1. Waar je van houdt
  2. Wat de wereld nodig heeft
  3. Waarvoor je betaald kunt worden
  4. Waar je goed in bent

Ikigai is niet voor niets een Japans begrip. Op het eiland Okinawa, één van de vijf Blue Zones op aarde, wordt een groot deel van de bevolking in goede gezondheid oud, vaak zelfs over de 100 jaar. Dit heeft te maken met het eten van gezonde voeding, het hebben van een grote en betrokken sociale kenniskring en… zingeving! Aangezien je een groot deel van je leven werkt, is zingeving vinden in je beroep dus een goede manier om gelukkig oud te worden.

In de zorgsector zul je veel werknemers tegenkomen die hun Ikigai hebben gevonden. Werken in de zorg doe je namelijk echt vanuit je hart! Daarnaast staat de wereld te springen om zorgmedewerkers, zeker door de vergrijzing. Bij Groenoord Zorgt streven we ernaar om de eerste Blue Zone van Nederland te creëren, waarin zowel onze cliënten als medewerkers een voldaan een gezond leven kunnen leiden.

Misschien is dit ook wat voor jou?

Heb jij een tip of een leuk nieuwtje? Mail de redactie!

Start chat
Chat met ons
Scan de code
Miriam - Regio Coördinator
Hallo 👋
Welkom op onze website! Kunnen wij je ergens mee helpen of heb je een vraag over de diensten die wij leveren? Stel je vraag hier en we komen er zo spoedig mogelijk op terug. Op werkdagen reageren wij binnen 24 uur.