Week Tegen Eenzaamheid

Een klein gebaar kan een groot verschil maken. Met deze gedachte zijn wij op dinsdag 4 oktober, tijdens de Week Tegen Eenzaamheid, op pad gegaan om leuke wenskaarten uit te delen die je kunt sturen naar iemand waarvan je weet dat diegene zich eenzaam voelt. Of dat gevoel nu regelmatig naar de oppervlakte komt of alleen zo nu en dan. Via deze wenskaart kun je iemand laagdrempelig uitnodigen voor een drankje, een gezellige wandeling, een dagje sporten of samen lekker koken. Er werd zeer positief gereageerd op onze actie.

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen of je hebt minder contact met andere mensen dan je zou willen. Verbinding voelen is essentieel voor levensgeluk en draagt bij aan gezond ouder worden. Daarom trekt het Kabinet de komende vier jaar in totaal 40 miljoen euro extra uit om eenzaamheid tegen te gaan. Dit wordt onder andere besteed aan anti-eenzaamheidsprojecten in gemeenten.

Uit recent onderzoek van het CBS blijkt dat ruim vier op de tien Nederlanders boven de 15 jaar zich vorig jaar enigszins of zeer eenzaam heeft gevoeld. Eenzaamheid komt dus voor op alle leeftijden, maar meer dan de helft van 75-plussers geeft aan zich weleens eenzaam te voelen. Bij veel van hen komt dat vaak door meerdere factoren, zoals het overlijden van een partner of andere leeftijdsgenoten, beperkte mobiliteit en achteruitgang in fysiek en mentaal functioneren. Om eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan is het daarom van belang om preventief te handelen; door gezond en actief te blijven, en te investeren in relaties met anderen.

Bekijk hier de video van onze actie tegen eenzaamheid!

Misschien is dit ook wat voor jou?

Heb jij een tip of een leuk nieuwtje? Mail de redactie!

Start chat
Chat met ons
Scan de code
Miriam - Regio Coƶrdinator
Hallo šŸ‘‹
Welkom op onze website! Kunnen wij je ergens mee helpen of heb je een vraag over de diensten die wij leveren? Stel je vraag hier en we komen er zo spoedig mogelijk op terug. Op werkdagen reageren wij binnen 24 uur.