Het belang van een sociaal netwerk

Of je nu een introvert of extravert persoon bent, sociaal contact is belangrijk voor de meeste mensen. Wanneer je je onderdeel voelt van een groter sociaal netwerk, dan heeft dit een positief effect op je gezondheid.

Naast dat we in Blue Zones kunnen zien dat mensen met een groot sociaal netwerk langer en gezonder leven, blijkt dit ook uit een ondertussen tachtig-jaar-durend Harvard onderzoek in Amerika. Het onderzoek werd gedurende de jaren meermaals overgenomen door een andere onderzoeksleider. Toch blijft de conclusie steeds hetzelfde:

Mensen met een sterk sociaal vangnet kunnen zich beter aanpassen aan moeilijke situaties en zo depressies, eenzaamheid en lichamelijke klachten voorkomen. Het hebben van fijne sociale contacten verlicht stress en bovendien zorgt het voor gevoel van eigenwaarde en een doel in het leven. Herinner je je ons artikel over ‘Ikigai’ nog?

Het belangrijkste is dat de relaties een gevoel van ondersteuning bieden. Dat vrienden en familie er zullen zijn tijdens de moeilijke momenten. Mensen die op hun 50e het meest tevreden waren met hun relaties, waren het gezondst op hun 80e. Het gaat hierbij om vriendschappen, familiebanden en ook huwelijken.

Natuurlijk gaat kwaliteit wel boven kwantiteit. Het is beter om een klein aantal sterke banden op te bouwen dan een hele hoop oppervlakkige kennissen te hebben. Dus koester je geliefden!

Misschien is dit ook wat voor jou?

Heb jij een tip of een leuk nieuwtje? Mail de redactie!

Start chat
Chat met ons
Scan de code
Miriam - Regio Coördinator
Hallo 👋
Welkom op onze website! Kunnen wij je ergens mee helpen of heb je een vraag over de diensten die wij leveren? Stel je vraag hier en we komen er zo spoedig mogelijk op terug. Op werkdagen reageren wij binnen 24 uur.