“Alleen het lied overleeft”
Muziek speelt een grote rol in het leven van meneer Huis in ’t Veld. Van een indrukwekkende cd-verzameling tot het schrijven en opnemen van eigen liedjes: muziek is een rode draad die zijn leven heeft gevormd. In dit interview vertelt hij over zijn passie voor muziek, het schrijven van liedjes, zijn ervaringen als muzikant en schrijver, en de invloed die muziek op zijn leven heeft gehad.
U heeft een indrukwekkende cd-verzameling. Kunt u daar iets over vertellen?
Ja, dat is het resultaat van veertig jaar verzamelen. Ik heb altijd te veel lp’s en cd’s gekocht. Misschien een van mijn weinige grote fouten, maar ik heb er geen spijt van. Ik heb ze nooit weggedaan en beleef er nog steeds veel plezier aan. Mensen vragen wel eens: ‘Luister je ze allemaal?’ Dan zeg ik altijd: ‘Lees jij al die boeken in je boekenkast?’ Er zitten platen bij die ik al jaren niet meer heb gedraaid, maar soms heb ik ineens een bui waarin ik een bepaald genre of een specifieke artiest weer helemaal herontdek. Gelukkig staan ze allemaal op alfabetische volgorde, anders zou ik niets meer terug kunnen vinden.
We hebben begrepen dat u zelf ook muziek maakt. Wat voor soort muziek maakt u?
Mijn muziekstijl ligt in de hoek van folk en Americana, met invloeden van blues en country. Ik ben een groot liefhebber en kenner van die genres. Ik speel gitaar, hoewel ik totaal niet kan zingen. Mijn echte passie is liedjes schrijven. Ik heb in de loop der jaren heel wat nummers geschreven en ook opgenomen. Commercieel was het geen succes, maar dat was ook nooit mijn doel. Succes kan mensen corrumperen. Voor mij was het puur een hobby, en ik vond het fantastisch om mijn liedjes op te nemen met geweldige muzikanten en een goede producer in een echte muziekstudio.
Heeft u die nummers nog ergens digitaal of op cd?
Ja, ik heb vier cd’s gemaakt. De eerste verscheen in 2008 en bevat liedjes die ik in de tien jaar daarvoor had geschreven. Die cd heet Als ik zingen kon – een knipoog naar mijn gebrek aan zangtalent. Daarna heb ik drie thematische cd’s gemaakt. Mijn andere grote hobby is wielrennen, en in 2010 bracht ik De Renner uit, met veertien liedjes over fietsen en wielrennen. In 2012 ben ik gescheiden, wat me inspireerde tot een album over de vrouwen in mijn leven, genaamd 13 vrouwen. Elk nummer op die cd draagt de naam van een vrouw, zoals Merel, Carmen -een van mijn dochters- en Sonja. Mijn laatste cd, uit 2017, draait om liefde in de breedste zin van het woord: liefde voor muziek, een partner en zelfs een voetbalclub. Mijn muziek is te vinden op Spotify onder mijn artiestennaam Jan Blom. Je moet wel even door een Zweedse naamgenoot heen scrollen om me te vinden!
Dat klinkt geweldig. Hoe bent u eigenlijk begonnen met muziek maken?
Op mijn zolderkamertje in Apeldoorn, toen ik een tiener was. Ik kreeg een gitaar – of het voor mijn verjaardag was of voor Sinterklaas, dat weet ik niet meer. Het was een goedkope Eko-gitaar met een kromme hals, maar ik vond het fantastisch om liedjes van de radio mee te spelen. Ik heb toen gitaarles gehad van een inspirerende leraar, een Indische man die me altijd enthousiast maakte. In tegenstelling tot veel mensen die na pianoles nooit meer een piano aanraken, ben ik blijven spelen. Tot een paar jaar geleden, want door Parkinson lukt het gitaar spelen niet meer. Die vingervlugheid is weg, en dat is pijnlijk. Ik maak dus geen cd’s meer, maar ik heb nog wel een boek over muziek geschreven.
Wat inspireerde u om een boek te schrijven?
Ik ben altijd een schrijver geweest. Als redacteur en hoofdredacteur heb ik veel over muziek geschreven, onder andere voor kranten en websites. Muziek speelt een essentiële rol in mijn leven – niet alleen omdat het er altijd is, maar ook omdat het troost biedt in moeilijke tijden. Ik heb recensies geschreven voor het Financieel Dagblad en was betrokken bij het muziektijdschrift Heaven. Op een gegeven moment verloor ik de lol in het schrijven van recensies en begon ik liever verhalen te schrijven over mijn eigen ervaringen met muziek en de ontmoetingen die ik had met interessante muzikanten. Die verhalen heb ik gebundeld in mijn boek Alleen het lied overleeft. Het bevat veertig verhalen, allemaal met een titel die verwijst naar een bestaand liedje, zoals Only the song survives van John Hiatt, een van mijn favoriete artiesten.
Hoe heeft muziek uw leven beïnvloed?
Op ontelbare manieren. Bij de mooiste momenten in mijn leven, maar ook in de moeilijkste tijden, was muziek er altijd. Muziek biedt troost bij verlies en tegenslagen en maakt feestjes nog beter. Voor mij is er bijna altijd een lied gekoppeld aan een bepaalde herinnering of ervaring. Die momenten heb ik verzameld en vastgelegd in mijn boek.