Vegan soba noedels met sojasaus

Blue Zone Menu: Week Zonder Vlees

Groenoord Zorgt wil de eerste Blue Zone van Nederland creëren. Wat is een Blue Zone? Op dit moment telt de wereld er vijf: Sardinië (Italie), Okinawa (Japan), Loma Linda (Californië), Nicoya (Costa Rica) en Ikaria (Griekenland). Een Blue Zone kenmerkt zich door de hoeveelheid mensen die in goede gezondheid, zonder medicijnen of invaliditeit, over de 90 of zelfs 100 jaar oud worden. Dit heeft te maken met verbinding tussen gelijkgestemden, actief blijven en doen waar je gelukkig van wordt, ontspanning en gezond eten. Wist je dat het dieet in een Blue Zone over het algemeen 90% tot 95% plantaardig is? Ook in Nederland is vegan eten en vegan koken in de afgelopen jaren steeds meer onder de aandacht gekomen.

Is vegan eten gezond?

Is vegan eten of vegetarisch eten gezond? Zeker weten. Wie plantaardig eet heeft een lager risico op bepaalde gezondheidsproblemen, waaronder hart- en vaatziekten, diabetes type 2, hoge bloeddruk, verschillende soorten kanker en obesitas. Mensen die plantaardig eten krijgen namelijk meer vezels en fytonutriënten binnen, die te vinden zijn in groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten, sojaproducten, noten en zaden. Een plantaardig dieet is zowel rijk aan vitaminen en mineralen, als arm aan verzadigd vet en het bevat minder cholesterol doordat er geen dierlijke vetten in het eten zitten. Deze kenmerken leiden tot betere cholesterolwaarden en een betere glucoseregulatie, die beiden bijdragen aan een lager risico op chronische ziekten.*

Week Zonder Vlees & Zuivel

We zitten nu midden in de Week Zonder Vlees & Zuivel. Deze nationale week is het bekendste Nederlandse initiatief om de vleesconsumptie te verminderen. De landelijke campagne vindt elk jaar in maart plaats en wordt breed gesteund door sponsors uit de voedingsindustrie, zoals supermarkten en producenten van vegetarische en vegan producten. Er worden gedurende deze week veel vegan recepten gedeeld, zowel online als offline.

Blue Zone recept

Ook wij hebben een heerlijk, makkelijk vegan recept waarmee je laagdrempelig kennis kan maken met de plantaardige keuken: lauwwarme soba noedels met knapperige groenten en vegan zalm. Vivera, een merk dat bekendstaat om plantaardige vleesvervangers, heeft het voor elkaar gekregen dit lekkere alternatief op zalm te maken! Naast de vegan vleesvervanger en de groenten, is dit gerecht ook gezond vanwege het soort noedels. Soba noedels, ofwel boekweitnoedels, zijn namelijk een stuk gezonder dan andere soorten noedels doordat boekweit officieel geen graan is, maar een vruchtje of zaadje van een plant. Dat maakt soba noedels koolhydraatarm. Daarnaast bevatten de noedels ook veel aminozuren en hebben ze een licht nootachtige smaak.

Ingrediëntenlijst (4 personen)

 • Soba noedels – 270 gram
 • Sesamzaad – 2 el
 • Sugarsnaps – 200 gram
 • (Punt)paprika – 2 stuks
 • Verse koriander – 15 gram
 • Sojasaus – 2 el
 • Sushiazijn – 1 el
 • Sesamolie – ½ el
 • Geraspte gember – 4 tl
 • Sojabonen – 200 gram
 • Vegan zalmfilet – 250 gram


Bereiding

 1. Schil en rasp de gember.
 2. Rooster het sesamzaad 3 minuten in een koekenpan zonder boter of olie en zet apart in een bakje. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af in een vergiet en spoel af onder koud stromend water.
 3. Snijd ondertussen een puntje van de uiteinden van de sugarsnaps. Sommige sugarsnaps hebben draden langs de randen. Deze draden kun je eraf trekken bij het wegsnijden van de uiteinden. Kook 2 minuten en giet af en spoel onder koud stromend water.
 4. Halveer de paprika’s, verwijder de zaadjes en snijd ze in dunne repen. Snijd de koriander fijn. Klop de sojasaus met de sushiazijn en sesamolie tot een dressing en voeg de geraspte gember toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
 5. Bak de vegan zalmfilet op halfhoge stand 8 minuten en draai regelmatig om. Gebruik zonnebloemolie of plantaardige bakboter (bijvoorbeeld Becel of Blueband).
 6. Meng de noedels met de sugarsnaps, paprika, sojabonen, dressing en ⅔ van de koriander. Verdeel over een schaal en verdeel de vegan zalm in stukken erover. Bestrooi met de geroosterde sesamzaadjes en de rest van de koriander.

Hou je van pittig eten? Voeg dan eventueel sambal of sriracha saus toe. Eet smakelijk!

*Bron: Plantaardig voedingsadvies | Schijf for Life

Misschien is dit ook wat voor jou?

Heb jij een tip of een leuk nieuwtje? Mail de redactie!

Start chat
Chat met ons
Scan de code
Haiko - Zorgcoördinator
Hallo 👋
Welkom op onze website! Kunnen wij je ergens mee helpen of heb je een vraag over de diensten die wij leveren? Stel je vraag hier en we komen er zo spoedig mogelijk op terug. Op werkdagen reageren wij binnen 24 uur.