Dag van de Mantelzorger

Petra werkt sinds begin 2020 als Thuishulp bij Groenoord Zorgt. In het verleden heeft zij twee jaar geneeskunde gestudeerd en is daarnaast in het bezit van haar PABO diploma. Haar leergierige aard heeft er ook toe geleid dat zij meerdere zorg certificaten heeft, waardoor zij met name wordt ingezet bij cliënten met psychische problemen en cliënten met dementie. Petra is iemand met een zorghart. Het is dan ook geen wonder dat zij een groot deel van haar leven al mantelzorger is.

Voor wie ben jij mantelzorger en wat houdt de zorg in?

“Ik ben nu ruim vijf jaar mantelzorger voor mijn moeder, sinds het overlijden van mijn vader. Het eerste jaar was mijn moeder erg verward. Het gaat ondertussen iets beter. Ik help haar elke vrijdagochtend met de boodschappen en de zware huishoudelijke klussen zoals het schoonmaken van de badkamer en stofzuigen. Ook breng ik haar naar ziekenhuisafspraken, aangezien ik de enige in onze familie ben met een rijbewijs. Daarnaast ben ik er natuurlijk ook voor de gezelligheid en neem ik haar weleens mee op leuke uitjes, zoals samen ergens uit lunchen gaan of naar Avifauna. Ik werk nu zes jaar in de zorg. Maar daarvoor ben ik 18 jaar intensief mantelzorger geweest voor mijn zoon, die psychische problemen heeft. Ik heb hem zelfs een aantal jaar thuis les gegeven omdat hij zelfs op speciaal onderwijs niet kon gedijen. Mede hierdoor besloot ik in de zorg te gaan werken. Je kunt wel zeggen dat ik een zorghart heb.”

Wat voor impact heeft mantelzorg op jouw leven?

“Mantelzorgen heeft zowel positieve als negatieve effecten op mijn leven gehad. Je levert veel in van jezelf. Niet alleen tijd, maar ook energie. Zowel fysiek als mentaal. Ik heb echt moeten leren mijn grenzen aan te geven. ‘Dit is tijd voor mij, dat is tijd voor jou’. Hoe ouder mijn moeder wordt, hoe meer zij begint te claimen. Er komt wat egoïsme naar boven. Daarnaast schakelt zij ook moeilijk. Als ik een keer niet kan komen op de dag en tijd die is afgesproken, dan heb je de poppen aan het dansen. Gelukkig komen we hier altijd wel weer uit, zelfs al heeft het soms even tijd nodig.

Hiertegenover staat dat ik het fantastisch vind dat ik nog veel kan betekenen voor mijn moeder. Door haar te ondersteunen met de zware huishoudelijke taken houdt zij energie over om de dingen te doen die zij leuk vindt. Eigenlijk is dit precies wat ik ook voor mijn cliënten doe. Mijn moeder fietst nog erg veel, danst met een goede vriendin en zwemt samen met haar zus. Zij heeft nog geen ondersteuning vanuit de WMO. Waar ik het huishouden gedeeltelijk overneem, helpt mijn eigen zus op dit moment met het douchen van mijn moeder omdat zij net geopereerd is. Ook eten zij zo nu en dan samen. Het scheelt dat mijn zus bij mijn moeder om de hoek woont. Ik heb nog een broer, maar hij woont in Oostenrijk.”

Wat doe je om positief te blijven als het even tegenzit?

“Als het me allemaal even te veel wordt, trek ik de natuur in met mijn camera. Ik hou ontzettend van wandelen. En van fotograferen. Op die manier kan ik mijn hoofd lekker leeg maken. Ik neem ruim de tijd om een goede foto te maken. Daarnaast sport ik ook veel. Ik heb geleerd om ook goed voor mijzelf te zorgen.”

Zorgen voor een ander geeft veel voldoening, maar soms kan het allemaal even teveel worden. Ben jij mantelzorger en heb jij behoefte aan ondersteuning? Lees hier hoe je dit kunt aanvragen.

Misschien is dit ook wat voor jou?

Heb jij een tip of een leuk nieuwtje? Mail de redactie!

Start chat
Chat met ons
Scan de code
Miriam - Regio Coördinator
Hallo 👋
Welkom op onze website! Kunnen wij je ergens mee helpen of heb je een vraag over de diensten die wij leveren? Stel je vraag hier en we komen er zo spoedig mogelijk op terug. Op werkdagen reageren wij binnen 24 uur.