“Help de ander en je krijgt er altijd wat voor terug.”

Gezond en gelukkig ouder worden is niet iedereen gegeven. Maar de kans daarop is wel groter als je om kunt gaan met tegenslagen en de regie in eigen hand houdt. Mevrouw Raghoober is cliënt bij Groenoord Zorgt. Ondanks dat zij moeilijke perioden heeft gekend, is ze positief gestemd. Nog iedere dag is ze bezig met haar doelen, die haar richting geven aan het leven. “Het belangrijkste is, dat je geestelijk blijft groeien.”

“Ik ben geboren en opgegroeid in Suriname, met mijn 5 zussen. Mijn moeder was een intelligente vrouw, maar wel streng. En mijn vader was juist soepel, een ruimdenkende en sociale man. Hij was handelaar en had veel gereisd. Alle mensen uit de buurt kwamen bij ons thuis om de foto’s van zijn wereldreis te bekijken. Nadat hij overleed, ben ik in 1975 naar Nederland gekomen met mijn moeder en zussen.

In Nederland aangekomen ronde ik mijn Mavo-opleiding af. Na de middelbare school ben ik gaan werken. Zo heb ik onder andere aan de servicebalie bij de afdeling WMO van de Gemeente Den Haag gewerkt. Daarnaast deed ik veel vrijwilligerswerk. Het helpen van mensen vond ik het mooiste om te doen. Ik ben getrouwd en kreeg een dochter. Dat waren mooie jaren.

Helaas heb ik ook flink wat tegenslagen gehad in mijn leven. Ik scheidde van mijn man en moest daardoor min of meer opnieuw beginnen. En zo’n 10 jaar geleden kreeg ik medische problemen en daarna een auto-ongeluk. Daarna had ik nog meer pech, ik ben namelijk gevallen in een winkel over bouwafval. Sindsdien kan ik niet meer goed lopen. Door mijn medische situatie ben ik ook naar mijn huidige woning verhuisd. Ik woonde voorheen in een prachtig, ruim jaren 30-huis, maar daar kon ik niet blijven.

Hoe ik positief blijf na zoveel tegenslagen? Ik aanvaard alles. Want als je het niet aanvaard en je gaat er tegenin, dan bereik je niets. Het leven is een aaneenschakeling van mooie, leuke, maar ook moeilijke of verschrikkelijke gebeurtenissen. We hebben op veel van die gebeurtenissen weinig of geen invloed. Dus dan kun je het beter accepteren, dan wordt het ook een stuk makkelijker om ermee om te gaan. Ik haal mijn vreugde uit kleine dingen. En natuurlijk uit mijn kleinkinderen. Mijn kleinzoon is 6 en mijn kleindochter 3 jaar.

Ik vind het belangrijk om te blijven groeien, mentaal gezien. Ik hou enorm van sterrenkunde en astronomie. Die passie heb ik al van kinds af aan. In Suriname keek ik als kind ’s avonds altijd naar de sterrenhemel. Dat vond ik prachtig, de maan en de sterren. We keken ook naar de zonsverduisteringen. En dan gebruikten we van die ouderwetse fotorolletjes uit mijn vaders fototoestel, ter bescherming van je ogen. Wat er in de ruimte gebeurt kun je trouwens live volgen, ik kijk bijvoorbeeld graag naar de live streams van de James Webb Telescope. Heel interessant, zo leer je ook anders denken. Er is meer tussen hemel en aarde. Ja, ik hou van praktiseren, filosoferen. Dat zorgt ervoor dat ik geestelijk blijf groeien.

Het is ook belangrijk ervoor te zorgen dat je mensen om je heen hebt, die je willen helpen als het nodig is. Als je jong bent en alles gaat nog goed, dan denk je daar misschien minder over na. Maar als je ouder wordt en beperkt bent, dan is het fijn als je kunt terugvallen op je omgeving. Mijn schoonzoon brengt me bijvoorbeeld vaak met de auto, als ik ergens heen moet. Ook mijn nichtje helpt me vaak. En ik krijg huishoudelijke ondersteuning bij Groenoord Zorgt. Ja Ik ben erg blij met mijn hulp Shirley, zij doet het heel goed.

Het is fijn dat ik hulp van anderen krijg. Daardoor kan ik ook de dingen blijven doen waar ik plezier in heb. Ik verveel me ook nooit. Zo ga ik geregeld naar het centrum van Den Haag om ergens koffie te drinken. Dan pak ik mijn scootmobiel en dan ga ik gewoon. Ik heb ook hele aardige buren. We zorgen een beetje voor elkaar. Ik kook wel eens voor de buurman en ik heb van hem laatst een koffieapparaat cadeau gekregen. Zo lief.

Mijn motto is: Help de ander en je krijgt er altijd wat voor terug. Mijn vader zei vroeger: Heb je 5 centen, dan mag je 2 centen opmaken, 2 centen geef je aan een ander en 1 cent bewaar je voor later. Als je iemand blij kan maken, als is het maar met iets kleins, doe dat dan. Uiteindelijk krijg je er iets voor terug, in welke vorm dan ook. Ja, ik mag zeker ook niet klagen, ik krijg heel veel terug van mijn omgeving. Daar ben ik zo dankbaar voor.”

Misschien is dit ook wat voor jou?

Heb jij een tip of een leuk nieuwtje? Mail de redactie!

Start chat
Chat met ons
Scan de code
Haiko - Regio Coördinator
Hallo 👋
Welkom op onze website! Kunnen wij je ergens mee helpen of heb je een vraag over de diensten die wij leveren? Stel je vraag hier en we komen er zo spoedig mogelijk op terug. Op werkdagen reageren wij binnen 24 uur.