Actieve ouderen wandelen in de natuur

Hoe blijf je in beweging?

Dat beweging goed is voor lichaam en geest, wordt gelukkig steeds meer algemene kennis. Een uur per dag wandelen bijvoorbeeld, verkleint de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, depressieve klachten, borstkanker, darmkanker, geestelijke achteruitgang en dementie. Daarnaast versterkt het je spieren en botten, waardoor je minder last zult hebben van lichamelijke klachten als rugpijn en pijn aan je gewrichten.

Maar de meeste mensen zullen niet uit zichzelf voldoende en goed bewegen. Met name voor ouderen is de stap groot, omdat zij al een stuk meer lichamelijke klachten hebben dan jonge mensen. Mensen zijn gewoontedieren, en voldoende beweging toepassen in je dagelijks leven vraagt om een aanpassing in het gedragspatroon. Wij geven tips om beweging te integreren in de routine van ouderen:

  • Is er een partner? Betrek deze erbij. De persoon die meer moet bewegen kan hier steun en motivatie uit halen.
  • Laat de persoon met zichzelf afspreken op welke dagen en tijden de beweging gaat plaatsvinden. Op deze manier is het makkelijker vol te houden consequent te bewegen.
  • Schaf een stappenteller aan. Dit is ook een manier om met jezelf af te spreken bepaalde doelen te halen.
  • Als het moeilijk is om naar buiten te gaan, zoek dan uit welke oefeningen binnen kunnen worden gedaan. Yoga en Tai Chi zijn goede beweegsporten voor ouderen.
  • Misschien wel de belangrijkste tip: Zoek vooral uit wat de persoon leuk vindt om te doen. Houdt deze ervan om samen te bewegen, of juist alleen? Houdt deze van competitie, of meer van gezelligheid?
  • Heeft deze persoon een tuin? Ga dan na of je samen een moestuintje kunt maken. Door te tuinieren bewegen ouderen op een natuurlijke manier en het is ook nog eens goed voor je cognitief denkvermogen.
  • Houdt deze persoon van dieren, maar heeft deze zelf geen dier? Neem een kijkje op de website van Stichting Oopoeh. Zij helpen senioren aan meer beweging en gezelligheid door hen te koppelen aan een lieve oppashond in de buurt. Dit geeft extra motivatie om een ommetje te maken: oopoeh.nl

Misschien is dit ook wat voor jou?

Heb jij een tip of een leuk nieuwtje? Mail de redactie!

Start chat
Chat met ons
Scan de code
Haiko - Regio Coördinator
Hallo 👋
Welkom op onze website! Kunnen wij je ergens mee helpen of heb je een vraag over de diensten die wij leveren? Stel je vraag hier en we komen er zo spoedig mogelijk op terug. Op werkdagen reageren wij binnen 24 uur.