Wereldgezondheidsdag: tips voor een gezond leven

7 april is Wereldgezondheidsdag. Op deze dag wordt er niet alleen aandacht besteed aan gezondheid, maar ook aan ziektes die ontstaan door armoede, gebrek aan onderwijs, inadequate of ontbrekende gezondheidszorg en het ontbreken van een helder gezondheidsbeleid.

Gelukkig hebben wij het in Nederland zeer goed in vergelijking met veel andere landen. Toch hebben Nederlanders niet per se de gezondste leefstijl. Zo hebben veel mensen vanaf relatief jonge leeftijd al last van overgewicht en ontwikkelen zij op latere leeftijd veel andere kwalen die ontstaan door hun leefstijl. Wat dat betreft kunnen wij nog veel leren van mensen in gebieden die niet per definitie rijk zijn als het gaat om geld, maar wel om kennis over gelukkig oud worden. Wij geven je een aantal tips om net zo gezond te blijven als mensen in Blue Zones, waar een groot deel van de bevolking in goede gezondheid, zonder medicijnen of invaliditeit, over de 90 of zelfs 100 jaar oud wordt.

 1. BLIJF ACTIEF
  Bewegen is goed voor zowel je lichaam als geest, en dan met name in de buitenlucht. Het verkleint de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, depressieve klachten, borstkanker, darmkanker, geestelijke achteruitgang en dementie. Daarnaast versterkt het je spieren en botten, waardoor je minder last zult hebben van lichamelijke klachten als rugpijn en pijn aan je gewrichten. Vind je direct starten met een sport moeilijk? Probeer in ieder geval elke dag een wandeling te maken van minstens een half uur, of werk wat vaker in de tuin als je deze hebt. Als je een baan hebt waarbij je een groot deel van de tijd zit, vergeet dan niet om zo nu en dan op te staan van je werkplek. Ga bijvoorbeeld een praatje maken bij een collega die verderop zit. Zijn er faciliteiten op kantoor aanwezig die jou kunnen helpen om meer te bewegen, wees dan niet bang hier gebruik van te maken onder werktijd. Bij Groenoord Zorgt hebben we regelmatig tafeltennistoernooien!
 2. EET GEZOND
  Wat lekkers op z’n tijd is natuurlijk geen probleem, maar het is belangrijk om voldoende groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten en noten binnen te krijgen. In Blue Zones wordt voor wel 90 à 95% plantaardig gegeten. Eet je graag vlees? Probeer om te beginnen 1 dag per week plantaardig of vegetarisch te eten. Vegan eten en vegetarisch eten wordt steeds makkelijker door het groeiende aanbod van producten en informatie. De koelkast op ons kantoor is ook deels gevuld met plantaardige opties zodat onze medewerkers de mogelijkheid krijgen om bewust te kiezen.
 3. SPENDEER TIJD MET JOUW NAASTEN
  Verbinding met familie, vrienden en de maatschappij dragen bij aan een gelukkig leven. Fijne sociale contacten zorgen voor positieve energie en gaan het gevoel van eenzaamheid tegen, wat zeer slecht is voor de geestelijke gezondheid.
 4. BLIJF DOEN WAT JOU GELUKKIG MAAKT
  Of je nu nog steeds werkzaam bent of al geniet van je pensioen, zorg ervoor dat je blijft doen wat jou gelukkig maakt. Dit doe je door jouw ‘Ikigai’ te vinden. Ikigai is een Japans concept dat staat voor datgene waar jij je bed voor uitkomt en waard is om voor te leven. Als het gaat om je werkende leven, komt waar je van houdt en waar je goed in bent samen met wat de wereld nodig heeft én waarvoor je betaald kunt worden. Neem een keer rustig de tijd om uit te zoeken hoe jij deze vier elementen samen kunt brengen.

Misschien is dit ook wat voor jou?

Heb jij een tip of een leuk nieuwtje? Mail de redactie!

Start chat
Chat met ons
Scan de code
Miriam - Regio Coördinator
Hallo 👋
Welkom op onze website! Kunnen wij je ergens mee helpen of heb je een vraag over de diensten die wij leveren? Stel je vraag hier en we komen er zo spoedig mogelijk op terug. Op werkdagen reageren wij binnen 24 uur.