Toekomst voor nieuwe generatie ouderen
De tijd dat ouderen eenzaam achter de geraniums in een bejaardentehuis zaten ligt ver achter ons. Tegenwoordig wonen mensen langer zelfstandig thuis en hebben ze op latere leeftijd nog een actief en sociaal leven. De behoefte van deze nieuwe generatie ouderen vraagt om een hernieuwde aanpak in de thuiszorg. Geïnspireerd op de levenslessen van ikigai uit Japan speelt Groenoord Zorgt met haar dienstverlening in op gelukkig en gezond ouder worden.
“Met de veranderende behoefte in de ouderenzorg werd het tijd om ons beleid hierop aan te passen.”, vertelt Niels Plasmeijer, algemeen directeur van thuiszorgorganisatie Groenoord Zorgt. Het aantal tachtig plussers zal de komende jaren blijven groeien en in 2027 de 1 miljoen passeren (bron: CBS StatLine, 2020a). Een doelgroep die goed weet wat hij of zij wil en wil blijven genieten van het leven. Redenen genoeg om als thuiszorgorganisatie hierop in te spelen en ervoor te zorgen dat we met ons team klaar staan voor de nieuwe generatie ouderen.”
Japan als leerschool
Plasmeijer: “Een mooi voorbeeld van gebieden waar ouderen lang en gelukkig leven zijn de Blue Zones. Wereldwijd zijn er 5 Blue Zones, waaronder het Japanse eiland Okinawa waar mensen volgens de basisprincipes van ikigai leven. Ze worden er gemiddeld 90 tot zelfs 100 jaar oud. De sociale kring, zingeving en verbinding met de maatschappij zijn belangrijke elementen van hun levensgeluk.
“Ik geloof in het creëren van geluk en met onze dienstverlening willen we daaraan bijdragen. Dat doen we door goed te luisteren naar wat onze cliënten willen en waar hun behoeften liggen. Maar ook onze zorgmedewerkers spelen een grote rol. Hun terugkoppeling na het bezoek bij cliënten thuis is belangrijk. Door betrokken te zijn en een goede binding te hebben met de medewerkers kunnen we als gezamenlijk team zorgen we voor een fijne leefomgeving voor onze cliënten. Onze missie is om de eerste Blue Zone in Nederland te maken en bij te dragen aan het levensgeluk van ouderen.”