World Vegan Day

Vandaag is het World Vegan Day! Waarom vinden wij dat als thuiszorgorganisatie nou interessant? Groenoord Zorgt wil de eerste Blue Zone van Nederland creëren. Blue Zones zijn plekken op aarde waar mensen in goede gezondheid ouder dan 90 of zelfs 100 jaar oud worden. Eén van de overeenkomsten tussen deze plekken is dat er overwegend plantaardig wordt gegeten door de bevolking. Het dieet bestaat met name uit eigen verbouwde groenten, fruit, volkoren granen, noten en veel peulvruchten. Er worden zelden dierlijke producten geconsumeerd.

Opkomst van plantaardig

Waar veganisme vroeger werd gezien als iets vreemds en ongezonds, is het tegenwoordig populairder dan ooit om (zo nu en dan) plantaardig te eten. Dit heeft een aantal redenen.

  1. We worden ons steeds bewuster van de problematiek rondom het klimaat. Met name Generatie Z ziet de toekomst somber in als er niets verandert aan de manier waarop we omgaan met de aarde. De mate waarin we dieren houden voor voedsel en de overbevissing zijn zeer belastend voor het milieu*.
  2. De wetenschap houdt zich naast het klimaat ook steeds meer bezig met voeding en toont aan dat vaker plantaardig eten goed is voor je gezondheid. Het verlaagt bijvoorbeeld het risico op hart- en vaatziekten**.
  3. Onze houding ten opzichte van dieren is veranderd over de jaren. We realiseren ons, tevens door de wetenschap van de afgelopen jaren, dat ze meer emoties, of zelfs gevoelens, en een rijker sociaal leven hebben dan voorheen werd gedacht. Dit resulteert erin dat we betere omstandigheden voor ze willen, of zelfs liever niet te veel dierlijke producten meer willen eten***.

Ben je het niet gewend om plantaardig te eten, dan kan het aan het begin best overweldigend zijn om uit te zoeken wat je allemaal wel of niet kunt eten, of welke producten je juist wél moet eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Lisa, marketeer bij Groenoord Zorgt, is nu een aantal jaar veganist en heeft deze zoektocht al gehad. Zij geeft jullie graag wat tips en deelt ook één van haar favoriete recepten met jullie.

Tips

“Ik werd vegetariër op mijn 14e en stapte over op een plantaardig dieet op mijn 25e, in 2015. Aan beide veranderingen in mijn voedingspatroon lagen met name dierenrechten ten grondslag, maar ik vind het klimaat ook belangrijk en de voordelen voor mijn gezondheid zijn mooi meegenomen! Deze overtuigingen zorgden ervoor dat het voor mij niet heel moeilijk was om over te stappen op een plantaardig dieet. Maar dit hoeft natuurlijk niet voor iedereen te gelden.

Mijn eerste tip is dat je lief moet blijven voor jezelf. Het is al heel goed dat je een verandering wil aanbrengen voor één of meerdere van de bovengenoemde redenen. Oude gewoontes loslaten en nieuwe gewoontes aanleren is niet altijd makkelijk. Het kan gebeuren dat je een foutje maakt en iets koopt waar toevallig wel dierlijke producten in verwerkt zitten, en natuurlijk is dat geen ramp. Mijn tweede tip is dan meteen dat je een ingrediëntenlijst snel kunt lezen door te letten op allergenen. Zuivelproducten staan bijvoorbeeld altijd vetgedrukt.

Tip nummer drie is dat je kunt beginnen met kleine stapjes. Probeer bijvoorbeeld twee van de drie maaltijden per dag plantaardig te maken, of spreek met jezelf af dat je overdag plantaardig eet. Dan kom je al een heel eind.

Mijn vierde tip: begin met het plantaardig maken van jouw lievelingsgerechten, of gerechten die je regelmatig eet. Denk bijvoorbeeld aan pasta met rode saus. Gehakt vervang je simpelweg door de ruime selectie aan vega(n) ‘gehakt’ die tegenwoordig in de supermarkten verkocht wordt. Wil je graag dicht bij de smaak van vlees blijven? Ga dan voor het merk Beyond Meat.

Als laatste wil ik je meegeven: Google is your friend. Er zijn ontzettend veel blogs over plantaardige voeding geschreven, en supermarkten zoals Albert Heijn hebben nu “vegan” als zoekfunctie bij hun recepten. Ook over het vervangen van bepaalde ingrediënten, zoals bijvoorbeeld ei, is al veel bekend. Ben je van plan volledig plantaardig te eten? Let er dan op dat je al je voedingsstoffen binnen krijgt. Uitgebreide informatie vind je op: Plantaardig voedingsadvies | Schijf for Life.”

Favoriete recept

“Eén van mijn favoriete vegan Blue Zone recepten is miso ramen soep van De Vegan Fijnproever. Deze Japanse, eiwitrijke soep is gevuld met heerlijk geglaceerde tofu, edamame, paksoi, zeekraal en shiitake. Het is rijk aan smaak en ook nog eens gezond! En het fijne aan zulke recepten is dat je bepaalde groenten makkelijk kunt toevoegen of vervangen.”

Je vindt het recept hier.

Bronnen:

*Oxford University: Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers | Science
*Shepon et al. in PNAS: The opportunity cost of animal based diets exceeds all food losses | PNAS
*IPPC (Klimaatpanel Verenigde Naties): SRCCL-Chapter-5.pdf (ipcc.ch)

**Plantaardig voedingsadvies | Schijf for Life
**Meer plantaardig eten | Voedingscentrum

***Universiteit Leiden: Ga ervan uit dat dieren gevoelens hebben – Universiteit Leiden

Misschien is dit ook wat voor jou?

Heb jij een tip of een leuk nieuwtje? Mail de redactie!

Start chat
Chat met ons
Scan de code
Miriam - Regio Coördinator
Hallo 👋
Welkom op onze website! Kunnen wij je ergens mee helpen of heb je een vraag over de diensten die wij leveren? Stel je vraag hier en we komen er zo spoedig mogelijk op terug. Op werkdagen reageren wij binnen 24 uur.