Oude Meesters

Van 27 november tot en met 8 december verwelkomen we je bij “Oude Meesters”, een gratis toegankelijke kunstexpositie met prachtige schilderijen van de cliënten van Groenoord Zorgt. De expositie is te bewonderen bij BplusC, in de bibliotheek aan de Nieuwstraat 4 in Leiden.

Op deze pagina nemen we je mee naar de werelden van de zes unieke kunstenaars en hun werk. Maak kennis met onze “Oude Meesters”, de creatieve cliënten van Groenoord Zorgt.

GZ_events_website_header

"Een viering van creativiteit en levenslang leren."

Groenoord Zorgt ondersteunt een generatie ouderen die volop in het leven staat; een generatie die autonoom, verbonden en actief wil blijven. In ons geloof dat passie en creativiteit geen leeftijdsgrenzen kennen, vieren we met deze expositie de mogelijkheid voor ieder van ons om diens creativiteit te koesteren en te laten floreren, ongeacht leeftijd.

Geïnspireerd door blue zones, vijf gebieden op aarde waar mensen een langer, gezonder en gelukkiger leven leiden, erkennen we het cruciale belang van actief blijven en betrokkenheid bij creatieve bezigheden. Onderzoek toont aan dat deze betrokkenheid, zowel fysiek als mentaal, essentieel is voor een gezonde geest. Creativiteit stimuleert de hersenen, verbetert cognitieve functies en draagt bij aan een verrijkte levenskwaliteit. Het doel van Groenoord Zorgt? De eerste blue zone in Leiden creëren waarin deze principes worden nageleefd.

Op deze pagina maak je kennis met de zes creatieve exposanten van de tentoonstelling “Oude Meesters”. Bekijk hieronder hun verhalen in tekst- en videovorm.

“Alleen wie bezig blijft, wil honderd worden.”

“Wanneer ik me eenzaam of neerslachtig voel ga ik schilderen. Kunst brengt me terug naar geluk.”

Meneer Rheubottom komt uit Groot-Brittanië. Hij deelt zijn diepgewortelde connectie met kunst en zijn perspectief op creativiteit. “Waarom maakt u kunst en wat probeert u ermee uit te drukken?” vragen we hem. “Het zit altijd in me om kunst te produceren, vanaf mijn kindertijd."

Meneer Rheubottom (78 jaar) Lees hier het interview

Time and Space - Meneer Rheubottom

"Ik ben gek op gebouwen. Gebouwen zeggen mij wat."

Mevrouw Thomassen (78 jaar) heeft zichzelf leren tekenen en schilderen in haar jeugd. “Als enig kind voelde ik me vaak eenzaam. Mijn ouders hebben me altijd wel gestimuleerd om te tekenen en te schilderen. Dus, ik schilderde altijd, zelfs als ik aan de telefoon zat. "

Mevrouw Thomassen -Gelaudie (78 jaar) Lees hier het interview

Achter de rivieren - Mevrouw Thomassen

“Ik vind het heerlijk werken, zo’n groot schilderij.”

Mevrouw van Duijn onthult haar reis in het beschilderen van oude keukenkastjes en haar liefde voor het creëren van kunst. “Hoe begon u met het beschilderen van oude keukenkastjes?” vragen wij haar. “Dat is nog niet zo lang geleden. Misschien een jaar of 2, 3. Maar ik schilder al 40 jaar,” begint ze.

Mevrouw van Duijn (83 jaar) Lees hier het interview

Hortensia's - Mevrouw van Duijn

"Als ik schilder, vergeet ik alles om mij heen."

Mevrouw Jonkman deelt haar verhaal over haar late start met schilderen. “Ik heb dat heel laat geleerd, eigenlijk pas na mijn pensioen, in een club,” zegt ze. “Ik wilde altijd al graag schilderen, maar de tijd ontbrak me. Dus ben ik op mijn 65e begonnen.”

Mevrouw Jonkman (84 jaar) Lees hier het interview

In Erwartung - Mevrouw Jonkman

"Ik ga graag mijn eigen gang."

Mevrouw Rietbroek - van der Zee is een creatieve ziel met meerdere passies. “Hoe heeft u leren schilderen?” wordt haar gevraagd. Met een glimlach begint ze haar verhaal: “Ik ben als kind begonnen met tekenen. Ik had een weddenschap met mijn vader. We hadden een plaatje van een schilderij. En dan zou ik dat natekenen, en hij ook. En wie had dan de mooiste? Dat was ik natuurlijk!"

Mevrouw Rietbroek (80 jaar) Lees hier het interview

Bonkie op de balkonrand - Mevrouw Rietbroek

“Het leukste aspect van de schildercursus was het werken in groepsverband.”

Mevrouw Plasschaert deelt haar betrokkenheid bij kunst. “Hoe lang schildert u al?” vragen wij haar. “Flink wat jaren, maar hoe lang precies weet ik niet. Ik deed het gewoon. Ik zat op cursussen met groepen mensen. Dat vond ik wel erg leuk.”

Mevrouw Plasschaert (x jaar) Lees hier het interview

Zicht op Havelte - Mevrouw Plasschaert

Start chat
Chat met ons
Scan de code
Miriam - Regio Coördinator
Hallo 👋
Welkom op onze website! Kunnen wij je ergens mee helpen of heb je een vraag over de diensten die wij leveren? Stel je vraag hier en we komen er zo spoedig mogelijk op terug. Op werkdagen reageren wij binnen 24 uur.